Från en av våra exkursioner vid Hemmesta sjöäng, en underbar majmorgon 2021. Foto: Sören Bevmo

Program

Här lägger vi ut kommande programpunkter (med reservation för eventuella ändringar). Har du tips på aktiviteter till kommande program? Kontakta vår programansvarige Sven Faugert, tel 070-493 19 21. Vill du ha skådarsällskap för att besöka någon lokal, eller skåda sträck, gör ett inlägg på vår Facebooksida!

Kommande programpunkter

APRIL
Lördag 12 eller söndag 13 april: Sträckmorgnar vid sydligaste Ingarö
Nu startar vi årets sträckskådning med det intressanta vårsträcket! Samling vid parkeringen till Björnö naturreservat kl. 05.30 för en kort promenad till obsplatsen Branten. Vi hoppas att väder och vind ger en del sträckande fågel och gärna på hyfsat håll. Johan Adolfsson och Martin Olgemar leder. Med lite vädertur kan de visa på hur man skiljer på flygande stor- och smålommar och hur man upptäcker och artbestämmer flockar av storspov, sjöorre, svärta och förhoppningsvis även kustlabb och en del nyanlända vårfäglar. Tubkikare behövs. Anmäl till Johan på 070-585 82 30 på torsdag den 10:e så meddelar han vilken dag det blir!

Torsdag 17 april: Premiär för vårens skådarmorgnar vid Hemmesta sjöäng
För info, se spalten.

Onsdag 23 april: Skådarmorgon vid Hemmesta sjöäng
Obs onsdag! För info, se spalten. 

Lördag 26 april: Vårexkursion till havsbandet i Sandhamn
Nu har vintern tagit slut och många vårfåglar är på gång i havsbandet. Vi tar Waxholmsbåten ut kl. 07.00 från Stavsnäs vinterhamn. Buss 434 har en ankomsttid som passar ihop med båten. Efter en timmes färd anländer vi till Sandhamn och planen är att vandra runt ön och ta eftermiddagsbåten hem vid 13.30. Ta med varma kläder och ordentligt med fika. Vi hoppas på både kvardröjande vinter- och nykomna vårfåglar som sånglärkor och stora flockar alfågel, ejder m.m. Har vi tur kanske en salskrake passerar förbi. Havsörnen kommer att jaga längs öarna runt Sandön. För information och inspiration när det gäller fåglar, läs gärna lokalbeskrivningen här. Tom Arnbom leder och berättar om de olika fåglar som kan ses i havsbandet så här års. Anmälan senast 24 april till Tom på 070-554 40 66, gärna via SMS men självklart går det även att ringa. Obs. tiderna är preliminära. Definitiva tider kommer att meddelas i vår Facebookgrupp och här på hemsidan!

Söndag 27 april (preliminärt): Fågelvandring i Kungliga Nationalstadsparken – Ekoparken
Vi gör en vårvandring på Södra Djurgården, med utgångspunkt från Blockhusuddens brygga. Under vandringen besöker vi Isbladskärret med sina änder och doppingar, avlägger en visit hos en av Djurgårdens alla kattugglor (vi får hoppas att den är hemma)  och  strövar längs idylliska stigar tillbaka till Blockhusudden. Eva Stenvång Lindqvist, som skådar och inventerar i området, leder och berättar om de fågelarter vi upptäcker och om Djurgården som fågellokal. Vi lyssnar efter nyanlända vårfåglar och tränar på lätena. Exkursionen lämpar sig både för dig som är nybörjare och dig som är mer erfaren. Ta med matsäck, vi fikar längs vägen. SL:s tidtabell är inte klar än, men tanken är att vi tar buss 474 från Gustavsbergs centrum till Nacka trafikplats kring 07.00. Därifrån går vi ner till Nacka strand (där man också kan möta upp) och tar pendelbåt 80 därifrån till Blockhusudden. Att ta bilen är ingen bra idé – det är svårt med parkering. Avslut cirka 13.00, men man kan både avvika tidigare och stanna längre. Handkikare räcker, men ta gärna med tubkikare du som har så är det lättare att skåda vid Isbladskärret. Ledaren medför också tub. Ingen föranmälan. Information om exakta tider kommer när det närmar sig. Om vädret ser ut allt bli alltför dåligt skjuter vi upp vandringen till en annan dag. Information läggs i så fall ut på vår hemsida och i vår Facebookgrupp. Har du frågor, mejla Eva: evastenvang(at)hotmail.com.

Onsdag 30 april: Skådarmorgon vid Hemmesta sjöäng
Obs onsdag! För info, se spalten.

MAJ
Lördag 3 maj: Gökotta vid Hemmesta sjöäng
Start i fågeltornet 07.00, där vi inväntar buss 474 med ankomst till Hemmesta vägskäl 06.45. Kommer du med bil, kom gärna tidigare! Ta med fika. Tom Arnbom leder spaningen efter nyanlända häckfåglar och rastare och förklarar vad som gör att de väljer att stanna just här för att antingen föda upp ungar eller äta upp sig inför den fortsatta flytten mot norr eller nordost. Ingen föranmälan. (Samexkursion med Stockholms Ornitologiska Förening.)

Söndag 4 maj: Fågelskådningens dag vid Hemmesta sjöäng
Välkomna till fågeltornet vid Hemmesta sjöäng mellan kl. 06.30 och 12.00. Värdar från Värmdö Fågelklubb finns på plats! I år ordnar vi en spännande tipspromenad för hela familjen med priser och tillfälle att bli närmare bekant med naturen runt och i sjöängen, och upptäcka något av det intressanta fågellivet här. Tipspromenaden är en lagtävling, där det ingår minst 2 barn eller ungdomar i varje lag.

Torsdag 8 maj: Skådarmorgon vid Hemmesta sjöäng
För info, se spalten.

Onsdag 14 och lördag 17 maj: Fågelsång för nybörjare
Den här mycket populära exkursionen är tillfället för dig som är nybörjare eller bara vill lära dig mer. Håkan Steen leder en vandring vid Ösby träsk kl. 08.00-10.00 och visar och berättar om hur man skiljer olika fåglar åt på sången! Samling vid Ösbyskolans sporthall kl. 08.00. Ingen föranmälan. Ta med fika!

Lördag 17 eller söndag 18 maj: Tur till Svenska Högarna/Horssten
Efter superlyckade exkursioner till Svenska Högarna/Horssten under flera år gör vi en exkursion till dessa havsbandspärlor även i vår. Ringa in 17 - 18 maj. Väder och vind avgör vilken dag som är mest gynnsam, dels för att komma ut till havsbandet och dels för att intressanta arter ska kunna dyka upp.

OBS! Det är viktigt att personer som anmäler sig till denna exkursion har möjlighet att röra sig obehindrat i tuff terräng. Fågelskådningen kan ske enskilt, eller i smågrupper eller i helgrupp, efter vars och ens önskemål. Tom Arnbom visar och berättar om djur- och fågellivet allra längst ut i havsbandet. Chans på närkontakt med bl a alkor, svärtor, labbar, diverse vadare och mer sällsynta fåglar som rastar på sin väg mot avlägsna häcklokaler. Då vi chartrar en båt är det förhandsanmälan som gäller. Anmäl senast 14 maj till Tom på tel. 070-554 40 66. Det finns 12 platser och kostnaden kommer att ligga på drygt 1 000:-/deltagare. Missa inte detta tillfälle!

Lördag 24 maj: Exkursion till Fysingen
Vi spanar efter alla häckande fåglar som bör ha anlänt vid den här tiden, och självklart även rastande vadare och andra flyttfåglar. Fågelsjön Fysingen är en av Stockholmstraktens bästa fågellokaler, lättskådad och med en bekväm promenad till bra observationsplatser. En trevlig vårexkursion som vi har genomfört under flera år och som brukar vara givande för både nybörjare och mer erfarna skådare! Sören Bevmo leder, visar och berättar om de änder, vadare, tättingar och rovfåglar som häckar i och omkring sjön eller rastar på sin väg norrut. Samling vid Runda huset i Gustavsberg kl. 07.00. Anmälan till Sören senast 22/5 på tel. 073-906 94 30.

JUNI
Söndag 1 juni: Fågelpromenad på kyrkogården vid Värmdö kyrka
På kyrkogården har både göktyta och härmsångare noterats häcka under de senaste vårarna. Här kan också sångare som svarthätta, lövsångare, törn- och trädgårdssångare höras. Har man tur så smackar näktergalen till. För andra året gör vi en exkursion på kyrkogården, med en eventuell avstickare till Prästfjärden för att titta på änder och kanske någon fiskgjuse. Vi samlas och startar promenaden uppe på gårdstunet ovanför kyrkan kl 09.00. En andra promenad startas från samma ställe kl. 12.15. Exkursionsledare är Sören Bevmo, som hjälper oss att identifiera alla sjungande fåglar och artbestämma de övriga fåglar som trivs i denna lummiga omgivning. Välkomna!

Fredag 6 eller lördag 7 juni: Nattsångare
Den traditionella exkursionen för att lyssna på nattsångare. Tid: kl. 22.00 till ca 02.00. Sören Bevmo leder och vi hjälps åt att lyssna efter och artbestämma juninattens fågelröster. Det kommer troligen att finnas ett begränsat antal P-platser på de lokaler som är aktuella och samåkning kan därför bli nödvändig. Anmäl till soren.on.net(at)gmail.com, eller mobil 073-90 69 430 senast onsdag kväll 4 juni, så får du även veta vilken dag och samlingsplats som gäller.

Svenska Högarna - ett av Värmdö Fågelklubbs årliga exkursionsmål. Foto: Tom Arnbom

Senaste arrangemangen

Hösten 2024: Tisdag 10/12 Innekväll: ”Duvhöken – verkar utan att synas” - Anders Eriksson • Lördag 9/11 Novemberrallyt • Lördag 26/10 Fågellokaler på Värmdö • Lördag 12/10: Höstexkursion till havsbandet vid Sandhamn • Lördag 5/10 Sträckmorgon vid Vedhamn • Lördag 28/9: Höstflyttande fåglar i Hjälstaviken, Sträckmorgon vid Vedhamn • Lördag 14/9: Höstens fåglar på Värmdö • Lördag 31/8 – söndag 1/9: Bullerö • Lördag 31/8: Höstspaning vid Hemmesta sjöäng • Söndag 18 augusti: Exkursion till Fysingen

Referat från exkursionerna

Vi lägger ut referat och bilder i vår Facebookgrupp

Köp en dekal!

Vår dekal med klubbemblemet säljs vid inneträffar och exkursioner. Den kostar 25 kr. 

Våra aktiviteter sker i samarbete med Studiefrämjandet, ett av Sveriges åtta studieförbund. Studiefrämjandet har en särskild inriktning på natur, djur och miljö. 

Onsdags- eller torsdagsträffar vid Hemmesta sjöäng varje vår

På vårarna träffas vi vid fågeltornet vid Hemmesta sjöäng tidiga onsdags- eller torsdagsmorgnar, 06.30, och skådar tillsammans fram till ca 09.00. Sören Bevmo guidar, visar och berättar om vilka fåglar vi ser och hör och vi följer hur våren framskrider. Skåda före jobbet! Ta gärna med fika. Ingen föranmälan. 
 

Viktig information

Till våra exkursioner och andra arrangemang, som vi genomför helt ideellt, välkomnar vi våra medlemmar och andra intresserade privatpersoner. Föreningar, skolor, företag m.fl. som önskar delta uppmanas istället att kontakta föreningen för att diskutera om, och på vilket sätt, vi eller någon/några av våra företrädare bäst kan ställa upp, utanför ramen för det allmänna programmet. 

• Klubben tar inget ansvar för deltagarna - deltagandet sker alltså på egen risk. 

• Exkursioner kan förekomma som görs under omständigheter som inte passar alla. I sådana fall har ledaren rätt att avvisa deltagare, främst med hänsyn till deltagaren själv men också för gruppens möjligheter att nå sina mål.

• Vid exkursioner med samåkning gäller att bilförare ersätts med 20 kr per mil, en summa som samtliga i bilen delar på. Målsättningen är att deltagarna fördelar sig så jämnt som möjligt mellan bilarna så att alla betalar ungefär samma belopp för resan. För bilägarens del gäller att inte glömma att nollställa bensinmätaren innan avfärd!